Vinterns dofter.

Vintern i de andalusiska bergen doftar… rakt. Rakt. Det doftar rakt. Jag kan inte beskriva det bättre. Rakt och friskt. Just mandelblommornas doft är underbar, men den är svag. Man måste stå alldeles nära intill.

Min pappa jobbade på olika dagstidningar i nästan hela sitt liv. Häromdagen slog det mig att doften av trycksvärta inte existerar längre. (Inte fingrar svarta av trycksvärta heller.) Jag kan sakna den. Doften, den som min pappa tog med sig hem om kvällarna. Jag kan sakna honom också. Han var den sortens pappa som älskar en för den man är. Sen dog han, alldeles för tidigt.

I början, efter begravningen, dök han upp mest hela tiden. Han hade åsikter om både det ena och det andra som jag gjorde – väldigt ofta var det för att stötta mig om jag tvekade. Han var lite vidlyftig, kan man säga. Njutningslysten.

Numera är det mer sällan som han hör av sig. Han har väl blivit upptagen med annat. Eller så kanske man bleknar med åren när man faktiskt är död.

Dottern tycker att jag romantiserar honom. Men vi var nära.

Och vad ska man annars göra med en saknad? Jag hade tänkt döpa henne efter honom. Men sen överraskade hon oss med att vara en flicka. Senare gav hon sin egen son hans namn. Som andranamn, men ändå. Det gjorde mig glad.

Innan jag föddes spelade pappa saxofon i ett band. Han skulle uppskatta min nya passion med piccolon. Och uppmuntra mig.

Inne i byn är vinterdoften nästan precis densamma som ute i campo. Utom att jag ibland blir uppmärksammad på att Pilar kokar kikärtor, eller just har hängt tvätt till tork på sin terass. Ibland kör en moped förbi också. Jag stänger noga fönstret när jag övar på piccolon. Jag tycker det vore pinsamt om alla hörde.

Det är fortfarande bara januari. Allt är ännu bara i början.

Ivan

En reaktion på ”Vinterns dofter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s