Tur man har konsten. I alla lägen.

I Sverige slängs det runt 13 kilo textil varje år. I genomsnitt väger en skjorta 200-400 gram.

För mig började det med en bok om hur man snygg-lagar sina trasiga jeans. Eller kanske hade det börjat långt innan. I vilket fall så vet jag numera att kläder, det är en verklig och väldigt stor miljöbov. Lite sent uppvaknat kanske, men ändå. För när jag sedan läser vidare på andra håll om hur textilindustrin släpper ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans (!), och att de flesta kläderna slängs på sopberg – efter att i genomsnitt ha använts 7 (!) gånger – då inser jag allvaret. Eller dumheten.

Det är ju det där med att jag alltid har tyckt om kläder. Egna. Andras. Att sy, sticka, sy om, gamla, nya, kombinera. (Stundtals utan någon större självkritik, men ändå. ) Jag skyller det på att att jag ofta stått framför publik av varierande storlek. I timtals ibland. Under presentationer, introduktioner, som lärare i ateljédiskussioner och examinationer – jag har inte kunnat undgå att vara medveten om hur jag var klädd. Bäst att inte ha samma kaffefläckiga skjorta två gånger i rad. (Fast förklädet var alltid en räddning. Speciellt det med massor av färgfläckar. Alla älskar väl bilden av en ¨riktig¨ konstnär? )

Inte så att jag någonsin shoppat särskilt mycket. Jag har aldrig haft tålamod att gå i klädaffärer. Inte ens i andrahandsbutiker. Och inte har jag alltid haft ekonomi att köpa nytt. Men ändå. Garderoben har blivit rätt full med åren. Där finns definitivt mer än jag behöver. Att låta bli att köpa ännu mer är inget större problem.

Men vad gör man med sina gamla kläder som man inte anväder?

Ovanpå allt är det nämligen väldigt svårt att återvinna dem. Det beror bl.a. på alla blandmaterial. Och att bara försöka skänka vidare till behövande är inte alltid så storsint som det kan verka det heller. Internationell frakt av kläder och skor är ett ineffektivt sätt att använda resurser på. Enligt Röda Korset, och andra, kan det dessutom slå ut den lokala handeln. Och vill någon granne verkligen ha dina gamla saker?

Tja,

  • kläder som inte funkar att använda går att sy om, så att dom passar bättre.
  • kläder som är trasiga går att laga.
  • Och om inget av det går, så kan man göra något annat av dom (mattrasor, disktrasor, gympapåsar, eller – konst – till exempel).


Tur att man har konsten!

Alltid räddningen!

ur: Cookbook for Sewing Machines

laga gamla jeans

kläders miljöpåverkan

cookbook for sewingmachines

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s