Det flyttas också in. Alldeles för få förstås, men trots allt.

Jag hörde en man berätta att han flyttat med sin familj från staden till landet. Att han hade kört flyttbilen med alla saker, och hans fru hade kört bilen, med barnen. De hade kommit fram en sen septemberkväll. De två första dagarna hade han gått omkring och undrat vad det var för ljud han hörde hela tiden.
Tills han kom på att det var tystnaden.

Vår by är liten. 150 personer. Högst. En gång, för inte så länge sedan, ett drygt halvsekel eller så, så bodde här åtminstone fyra gånger så många. Men folk flyttade till staden, i jakt på arbete och möjligheter. Det var ont om sånt i Spanien då – det är ganska ont om det idag också, men inte på långa vägar så illa – så vi är avfolkningsbygd. Fågelvägen är det 25 km till Malaga. Men det tar lite tid att snirkla sig nerför berget.

Ganska många i byn är gamla. Få barn. Ungdomarna flyttar fortfarande härifrån. Inte alla, men ändå. Det flyttas också in. Alldeles för få förstås, men trots allt. Det finns faktiskt en rörelse åt andra hållet också. Bernardas barnbarn tog just sin mormors hus, som stått tomt på vårt lilla lilla torg, i besittning tillsammans med sin sambo. Vår närmsta granne är inne på åtminstone sjunde året i sin farmors hus. Hon och familjen har precis lagat fasaden. Och de har en ny, väldigt söt, svartvit kattunge.

En och annan kommer utifrån, som vi. Några andra har kommit tillbaka hem, några är nya. Några av oss stannade för gott. Skolan lägger ner, baren stänger, men vi är kvar. En del blir bästa vänner, andra går och retar sig på varandra. Vi är bara människor. Men vi kan lyssna på tystnaden. Vi har tid för meningsfullhet. Vi är.

Ibland är framåt helt enkelt inte motsatsen till bakåt. Det finns flera samtidiga rörelser.

PS. Det regnar idag. Kommer vägen upp till campo vara körbar imorgon? Vi ska ju plocka oliverna. Annars får vi ta det i övermorgon.

4 reaktioner på ”Det flyttas också in. Alldeles för få förstås, men trots allt.

 1. Det är härligt att sitta här tidigt på morgonen och läsa dina tankar…så långt borta men ändå nära..Coolt.
  Här i Gustavsbergs Hamn är det kallt…-5 grader och det biter i kinderna. Snart är det jullov och i helgen åker vi in till Skansen på julmarknad..Man har liksom blivit lite traditionell på ålderns eftermiddag KRAAAAMMMMM// Lilla-Helén

  Gillad av 1 person

  • Ja Coolt. Och kallt! Ert nya bo ser så fint ut. Gärna mer bilder! KRAM.
   PS. Ang julmarknaden: ibland är det ju helt enkelt väldigt intressant att återse saker- ur nya synvinklar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s