Hösten är uppfinningarnas moder?

Min storebrorsa säger att en dag då man inte tillverkat eller lagat något, är en förlorad dag. Kan så vara.

Sen kan man ju fundera på vad som ingår i att ’tillverka’. Ingår också att ’tillverka’ en måltid, t ex? Eller går det att säga att man ’tillverkat’ en dikt?

Vi blev avbrutna av regnet. Det räcker inte med en regnjacka när det forsar ner och grusvägarna rinner bort. Men det kommer att gå över. Tålamod. Stanna hemma, inne. Katterna också. Bägge sitter i fönstren och tittar ut mot våtblanka gränder. Rosa spinner för sig själv. Hon verkar inte bekymrad alls. Ska jag passa på att städa? Fast det ingår nog inte i att ’tillverka’. Jag tar en sväng i ateljén: En påbörjad bild, som måste ligga till sig….Inte än. Symaskinen står oanvänd i hyllan. Sy? En ny höstskjorta vore fint.

Många timmar senare har jag sprättat upp en klänning som inte använts på åratal eftersom den hade en liten reva (och faktiskt var rätt missklädsam). Jag har mätt och klippt, och klippt, och skarvat, tråcklat, sytt, lyssnat på Filosofiska Rummet, Språket, Sjörapporter, samma nyheter en gång till, hört åsikter om sjöborrar och Bolivias regnskogar och nobelpriset, och samma Språket igen. Och hört På Minuten (där en gammal student medverkar! Hans vänliga tonfall är fortfarande detsamma. Jag minns hans mamma. Hon var väldigt liten till växten. Speciellt i jämförelse med honom).

Sen är det en skjorta. Eventuellt mer klädsam än klänningen, för av den är det inte mycket kvar, men det gör verkligen ingenting. Nu slapp jag ifrån det dåliga samvetet av en oanvänd, och bara lite trasig, klänning. Det var det viktigaste.

Och i morgon ska det inte regna. Alls.

PS. Hej brorsan: räknas det som att jag både tillverkat och lagat? Vi är nog rätt lika trots allt. Det trodde man inte när vi var små.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s