Tiden är ett påhitt.

Vi har ett stort hus. Det är jättegammalt. Det kräver arbete. Ibland blir jag galen på h u r mycket arbete. Det blir ju aldrig klart. Det tar sån tid.

Hemma igen.

⁃ Hur ska man hinna allt? säger jag vid lunchen. Rudy flackar med blicken.

⁃ Vi äter ju nu!

⁃ Jag menar i allmänhet.


Nyss var jag i Stockholm. Nu sitter jag hemma i fåtöljen och tittar ut över bergen i Axarquia. Högt där uppe på en annan bergstopp ligger byn Comares.

Från Stockholms innerstad och hit tar det 7 timmar. Då är 1 timme väntetid på flygplatsen inräknad. Det tar lika lång tid för Marsha att resa till sitt hus på Gotland (nu räknar jag med flyg respektive båt, och bil – det är trots allt fortfarande det vanligaste sättet att göra de resorna på).

– Men det känns som att det tar mycket längre att resa till dig, sa Marsha när jag påpekade det. Och jag höll helt med.

De vita husen högt där uppe i Comares lyser i höstsolen. Jag följer med blicken en liten bil som snirklar sig nerför serpentinvägarna mot dalen. Den kör lite väl fort. Kanske har dom bråttom. Eller kanske känner dom sig bara upprymda.

Himlen är stor och blå där utanför. Det blåser. Jag drar filten över knäna och lutar mig tillbaka. Tiden. Den kan jag inte stanna. Och inte backa. Jag kan se hur saker förändras men jag kan inte se själva tiden. Jag märker bara att den har gått. Olika fort. Jag vet att jorden går runt runt, att natt blir dag blir natt igen, om och om igen, medan tiden för oss människor rör sig framåt och tar slut, till slut. Men det är allt.

7 timmar från Stockholm till en liten by i Andalucia är verkligen inte alls samma som 7 timmar till Gotland. Och egentligen behöver inte alls mitt hus bli klart. Det är inte ens möjligt. Tid, tänker jag plötsligt, det är bara ett påhitt. Den är till hjälp ibland, men likafullt ett påhitt.

Ella in the Garden no 20

vetandets värld: om tid

En reaktion på ”Tiden är ett påhitt.

  1. Det är intressante hur samma timma, timmar, är inte detsamma. Tid har sin kontext, sammanhang. Jag tror att det har att göra med det som händer under de respektive tiderna, hur lätt eller svårt det är, sysslorna som görs och inte görs. Att resa till Gotland – Stockholm under 7 timmar är inte samma som att resa Stockholm – Cútar, kanske.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s