Duktig pensionär?

När barnen var små prenumererade vi på Kamratposten. (Det var innan internet). Den kom till utlandet, i ett vitt stort prassligt kuvert med en blågul flagga på. Hela familjen läste. Minstingen älskade spalten ’Kropp och Knopp’. Knopp väckte mest frågor.

Många år senare, när jag arbetade på Konstfack, så fick jag den enorma ståldörren i nya entrén på Telefonplan i huvudet. Hjärnskakning. Den närmsta tiden efteråt var lite märklig. När min hjärna inte hängde med, så blev jag väldigt medveten om att jag nog faktiskt brukade ha en. Som dessutom brukade fungera någorlunda bra.

Fascinationen kvarstår. Ibland, när andan faller på, lånar jag böcker om denna vår fortfarande rätt mystiska kroppsdel.

Nyligen läste jag att inget, absolut inget, visar att vårt hjärna förtvinar med åren. Där har forskningen helt enkelt haft fel hitintills. Hjärnceller tillbakabildas bara om du blir sittande i soffan. Inte om du håller igång hjärnan. Tvärtom. Dessutom verkar det som vi blir smartare med åldern, för vi blir bevisligen bättre på att använda bägge hjärnhalvorna samtidigt.

Rätt tröstefullt?
Så det är bara att börja plugga igen? Kanske man ska forska, trots allt ?

Nä. Det hela har ju faktiskt två sidor. När jag scannar hela den långa raden av nya böcker kring kropp och knopp som vänder sig till såna som jag (60-70 år tycks definitivt vara det nya 40-50) så använder jag bägge hjärnhalvorna och undrar : Varför?

Duktig pensionär? Den går jag inte på. Nu är tid att njuta av livet.

Kropp och knopp i härlig förening, till sist. Och, det är lugnt. Vi äger ingen soffa.

Trevlig Helg.

Det regnar äntligen i bergen.

Kamratposten. Hjärnstark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s