I Stockholm fikar man.

Ella in the Garden no 4

I Stockholm fikar man. Så klart. Överallt. Hela tiden. Fika hemma, fika ute. Morgonfika. Förmiddagsfika. Fika på maten. Eftermiddagsfika… Fika med dopp eller utan dopp (undrar hur Google översätter det!) Varje liten kiosk i tunnelbanan säljer nybakade kanelbullar, 4 stycken för priset av 3, att ta med, om man inte vill komma tomhänt. ”Verkligen inte så pjåkiga bullar heller”, hör jag mig själv säga.

Pjåkiga?!!

Det är i Stockholm vi är den här veckan. En plats där man pratar mitt modersmål, svenska, kring ovanligt många köksbord. Det får mig att lyssna lite noggrannare på hur saker sägs.

’Inte pjåkig’ betyder i princip något som man inte tycker är så dåligt. Som är bra med andra ord.

Jag blir tvungen att slå upp det lite utförligare. ’Pjåkig’ betyder dålig. Men det används nästan alltid tillsammans med ’inte’, alltså då man menar att något är bra. ”Men ordet kan härledas till svensk dialekt, där det har haft innebörden att ’syssla med onyttiga ting’ ”

Som att ’fika’ då? ! En rätt onyttig syssla förstås. Egentligen. Om man inte tycker att onödiga sysslor helt enkelt inte är så pjåkiga.

Några dagar i november-Stockholm gör mig inte bara lite extra uppmärksam. Det sätter hemvanda saker i nytt ljus.

Kanske ska jag måla väggarna gråa i ateljén när jag kommer hem. Jag menar allvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s