Verktyg är det nya pensionssparandet

1 ) om man inte använt det på ett år, eller

2 ) det inte är en antikvitet, eller

3 ) det inte är ett verktyg

så ska man göra sig av med det, har det sagts mig.

Vi bor hos brorsan den här veckan. Han håller sig till regeln nr 3. Den om Verktyg.

Under hela sitt liv har han sparat på verktyg. När något i huset, vadsomhelst, gått sönder så har han undersökt det mycket noga, gjort lite efterforskningar, och sedan köpt det rätta verktyget för att kunna laga det själv, utan att behöva anlita någon annan. Han har införskaffat verktyg efter verktyg, stora som små. Nya eller begagnade, tunga oljiga saker av kvalitetsmetall, eller nya små digitala underverk. Verktyg man inte ens hade kunnat föreställa sig existerade, eller riktigt gamla underfundiga ting som han ibland varit tvungen att reparera innan de fungerat – och till det har det ibland behövts andra, fler, verktyg.

Han finkammar fortfarande kataloger, och andrahandsaffärer, och numera också internet, i jakten. Ibland är det kanske inte ens något som har gått sönder, men det finns alltid ett verktyg att skaffa. Något som kan vara bra att ha.

Begripligt nog har min bror numera en ansenlig mängd verktyg.

Ibland uppdateras något med en ny version, och då händer det att man kan få ärva den äldre. Igår blev vi ägare till en maffig lasermätare, till exempel. Den fungerar för upp till 300 meters avstånd.

Brorsan hade ett skrivbordsarbete. Han stannade hela sitt arbetsliv på samma företag. Men så fort han hade möjlighet tog han ut sin pension. Sen byggde han till huset med en verkstad, och fyllde det med alla sina verktyg. Där går han nu lycklig omkring i tofflor med huvudet fyllt av idéer och projekt.

Pensionssparande kommer, med andra ord, i alla former. Det gäller att planera rätt.

Lovön, november 2019

2 reaktioner på ”Verktyg är det nya pensionssparandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s