Malaga – Stockholm med … (flyg)

Jag har gjort det onämnbara – jag har flugit. Drygt 4 timmar från Malaga till Stockholm. Allt mitt miljötänkande under året är antagligen utsuddad i ett enda svep. Två var vi dessutom. Rudy och jag. Vi har rest till Stockholm. För en vecka. En liten vecka.


Mannen i flygstolen bredvid mig beställer en gin och tonic och blir lite pratsam. Nyss fyllda 90 är han pâ väg hem från Andalucia, med fru och son. Allt är nu påskrivet, huset där nere är nu sonens. Själva har dom blivit för gamla.

⁃ Jag hade gärna stannat livet ut, men hon där ville inte det. Han pekar på kvinnan som småsover på andra sidan mittgången. Stockholm? Det blev inte som vi tänkt. Vi har bara en liten liten lägenhet. Vi hade en 5-rummare förut, men vi bytte den mot sonens för flera år sen. Jag tycker vi kan byta tillbaka nu, men det vill inte han.

Han lutar sig över gången och riktar sig till mannen som sitter på andra sidan frun.

⁃ Roger. Min nya vän här tycker att vi ska byta lägenheter med varandra igen.

Han vänder sig tillbaka till mig.

⁃ Vi kunde tagit över min systers också, men hon där, hon ville inte det

15 minuter till landning.

⁃ Vår dotter ska hämta oss på flygplatsen. Men hon blir sen så vi sitter kvar sist. Och vi är inte så snabba längre. Gå före ni. Han drar in knäna.

⁃ Min bil. Hon hämtar oss i min bil. Det är hon som kör den nu.

Vid bagagebandet står redan sonen. Han har hittat en bekant. Jag hör honom berätta att mamman är dålig. Och pappan hopplös.

⁃ Han blir helgalen om inte saker ligger i samma kökslåda som han tror de ska. – Herregud, skrattar han till, med plötslig och äkta ömhet. Han har inte bott där nere på fem år!

Det sista Rogers pappa sa till mig när vi krånglat oss ut i flygplansgången var: ’Lycka till’.

Jag borde ha frågat ’Lycka till med vad?’ Och jag borde inte flyga längre.

I Stockholm är det kolmörkt kl 4 på eftermiddagen. Och småregnigt. Inne på alla Europas flygplatser är det ständigt samma väder.

Men i Stockholm kan man som pensionär köpa ett kort som gäller för fria resor på alla bussar och lokaltåg i en hel vecka för 225 kr. Det är drygt 20 €.

https://sl.se/sv/kop-biljett/#/periodbiljett

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s