Alla känner apan, men apan känner ingen (eller, vi åt spenatpaj i ateljén)

Alla känner apan, men apan känner ingen. Så sa vi som barn. Och sån ville ingen vara. Det betydde att apan inte hade några vänner. Inte några riktiga vänner i alla fall.

Nu har jag läst att i genomsnitt har människan fem riktigt nära vänner. Och att 150 är gränsen för hur många man kan känna. Lägg till det 500 bekanta. Och 1 500 personer som vi skulle känna igen om vi såg dem någonstans. Sägs det.

Men jag struntar i att räkna. Människor kommer och går i livet. En del försvinner för alltid. Han som kunde speedläsa och hade läst allt, till exempel. Och hon som hade långa kjolar för hon tyckte hon såg för barnslig ut annars, och hon som cyklade över ön i brunbrända ben och svallande lockar och som jag i hemlighet var ytterst avundsjuk på. Han som kröp långt in i sin tjocka parkas med jättestor huva som var lurvig på insidan, som mindes allt man sagt men inte kunde dölja sin intensiva blick. Och hon som ringde om kvällarna och la på luren och sen ringde upp igen. Eller hon som bodde i sin familjs klädkammare och fick mig att skratta så jag kiknade. Om jag anstränger mig så minns jag fler och fler av dom. Det känns OK att inte alla finns kvar. Det känns t.o.m. lite fint att minnas dom. Någon, några, har jag valt bort själv, med vilje. Det var inte alltid lätt. Men mest av allt inser jag ingen enda av alla mina bästa vänner genom livet varit perfekt. Tvärtom. Och att ju mer jag tänker på det, desto tydligare blir det att det är de lite knäppa, de som blir arga, eller gråter eller gör bort sig eller är tjatiga och hopplösa eller bara väldigt oroliga, som är dom jag älskat och älskar mest.

Igår kväll var Ann och Judy här. Marsha bor för långt bort. Ann gav mig en av sina vackra påsar. Vi åt spenatpaj i ateljén med vin och popcorn och kollade in min nya bok : Cookbook for Sewing Machines. Det ska bli en annan, lite omarbetad, version.

Ella skriver förordet : det är snällt av henne.

___________________________________________________

from Cookbook for Sewingmachines

källa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s