(dag 55) Corona. Antonio vem?

Antonio går runt och sprejar bland husen. Han bär en dunk med desinfektionsmedel på ryggen. Det är inget starkt. Jag vet inte ens om det gör någon nytta. Det är kanske mest för syns skull. Det luktar svagt av rengöringsmedel, och inte illa alls. Alla uttrycker tacksamhet.

Vilken Antonio? Antonio de la Plaza. Men det var ju inte så lätt att veta. Det är förstås många som heter Antonio här. Om man inte heter Miguel. Eller Fransisco. (De flesta som heter Fransisco kallas för Paco. Eller möjligtvis för Curro. Eller Fran.) Man kan heta José Maria också. Det är ett mansnamn. Maria José är däremot ett kvinnonamn. Att heta bara Maria är ännu vanligare. Eller Antonia. Dessutom så är ganska många kusiner till varandra. Även om det ibland är på lite längre håll. Det kallas kusiner ändå. Primo.

Efternamnen behåller man samma hela livet. Att byta bort dem, om man till exempel skulle gifta sig, det anses riktigt riktigt konstigt. Hur ska man då veta vem det är?

Jóse (med accenten på första stavelsen istället, för hon heter egentligen Maria José men har alltid haft smeknamnet Jóse…) påpekade en gång att det är bäst att inte stöta sig med någon i byn, för man är troligtvis släkt på ett eller annat sätt.

Hursomhelst så går Antonio omkring och sprutar. Antonio de la Plaza. Han sprutar i gränderna, och på fasader. Kanske hjälper det trots allt. Ingen i byn är smittad. Peppar peppar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s