Livet borde vara en hobby.

Att ha en hobby – det är att ha en passion. En passion som har ett egenvärde – utan krav på framgång, utan stress och konkurrens, utan prestationsångest. Man har en hobby bara för att det är roligt. Och för att man inte kan låta bli.

En hobby blir aldrig färdig. Och ingen kan sätta betyg på den. Den är bara ens alldeles egen. Man kan hålla på med den nån vecka, eller många år. Man kan byta hobby, man kan lägga ner den, man kan återkomma till den. Man kan gå med i föreningar, eller ha en hemlig hobby. Eller dela den med några få. Man kan gå kurser. Eller avstå. Man kan uppslukas av den. Man kan förvåna andra med den. Det finns nog inget man inte kan göra med en hobby – om man bara låter den vara just … en hobby.

En hobby kan dessutom handla om princip vadsomhelst, bara det är något som man är intresserad av. Man kan samla på frimärken eller vackra stenar eller tekannor eller renovera gamla cyklar eller skåda fåglar eller träna hästar eller odla bonsaiträd eller studera stoicism eller tillverka fiskedrag eller bada kallbad – eller något helt annat.

Numera vet man att hjärnan inte slutar producera nya hjärnceller förrän man dör. Eller förrän man slutar använda den. En hobby fungerar perfekt som hjärngympa. Det är faktiskt inte mycket som slår en hobby på det området.

Dans är en hobby som ligger väldigt högt på listan enligt hjärnforskarna. Dans ger motion, hjärngympa (i synnerhet om man väljer en dansstil med koreografi) och social samvaro. Allt i ett. Oslagbart. Att lära ett nytt språk är inte så illa heller. Och det ger ju ringar på vattnet eftersom man får ny kunskap om andra kulturer på köpet. Konst går fint också. Det är aldrig för sent att köpa en skissbok, till exempel, och några frestande pennor, och ge sig ut i vimlet. Att teckna av verkligheten är definitivt hjärngympa. (Tricket är att teckna det man ser, inte vad man tror att man ser. Garanterat nya upptäckter.)

Men det är ingen riktig hobby om det inte är roligt. Och man kan ha hur många hobbys man vill.

Jag tycker att hela livet borde vara en hobby.


4 reaktioner på ”Livet borde vara en hobby.

  1. Helt rätt. Vad var det nu Samla Mammas Manna sjöng? Jo: ”Profession är amatörens … lim!” En hobby ska vara en hobby och den ska inte störas av någon jäkla expert.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s