Det var det här med Black Friday:

‘Köpstopp’ läser jag. Fler och fler (men totalt sett försvinnande få) ger sig själva begränsningar kring hur och vad de kan konsumera och inte. Det verkar vara en bra idé.

Inte alla har det valet förstås. Många har inte råd att köpa särskilt mycket saker i vilket fall som helst. Man kan liksom vara befriad från konsumtion av bara farten. Det perfekta köpstoppet, en restriktion svår att misslyckas med!

Den som har råd, den köper när den vill? Den som inte har råd, den köper när den kan?

Många av mina vänner är konstnärer, kulturarbetare. De flesta är högutbildade, och skickliga i sitt yrke. De har mångåriga erfarenheter och har gett tusentals människor oförglömliga upplevelser av litteratur, konst, dans och teater.

Men det är inte bara så här års som jag hör flera av dom prata om att det kanske är dags att byta bana. Att de kanske ska leta upp ett mindre kvalificerat lönearbete istället. Att det kanske är dags att befria sig från möten med tveksamma gallerier och förlag och från gratisframträdanden av alla sorter. Inga fler projektmöten. Inga mer resor land och rike runt med bagageutrymmen fyllda av fiffigt ihopfällbara dockteatrar. Inga fler tunnelbaneresor mellan förorterna med shoppingväskor på hjul, fullpackade med färg och penslar till förväntansfulla skolbarn. Inga fler kaffefläckiga bokningslistor med kontaktpersoner att återkomma till, (respektive överstrukna namn och telefonummer). Inga fler väldesignade och användarvänliga portfolios, inget ständigt uppdaterande av hemsidor, inga projektbeskrivningar och stipendieansökningar. Slut på konsten och kulturen. Vem behöver den? En vanlig månadslön vore inte fy skam?

Så, hur löser vi det här nu då?

(Ella är ledig idag)


support your local artist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s