Jag köpte egna kastanjetter och försökte smälla med dom.

Jag, vi, spelar folkmusik. Verdiales. Vi dansar också. Om någon hade sagt för några år sen att jag skulle komma att göra det (i Spanien dessutom!), då hade jag bara skrattat.
Men nu är det så. Vi spelar folkmusik.

Verdiales är sen gammalt. Det spelas i byarna häromkring. Gitarrer, en fiol, kanske en luta, rytminstrument, sång, dans. Mycket glädje. Mycket gemenskap. Ibland spelar man till långt långt in på småtimmarna.

Jag tvivlar fortfarande på min förmåga. Jag kunde verkligen varken spela eller dansa alls när vi började. Musik var aldrig min grej. Nu satt jag plötsligt, torsdag efter torsdag, på en stol i ett hörn i ett främmande klassrum, och log så snällt och icke-besvärat som det bara gick, medan jag med stigande misströstan försökte begripa hur de andra kunde följa rytmen, snurra på rätt ställe, lyfta knän och stampa i golvet. Och smattra med kastanjetter i takt! Omöjligt.

Dom verkade ha så roligt.

Inte jag. Jag undrade vad dom egentligen tänkte om mig, som satt där. Och log.

Rudy gjorde framsteg med gitarren. Jag köpte egna kastanjetter och försökte smälla med dom. Den där dubbelsmällen! Omöjlig.

Ibland överdrev jag någon snuva och stannade hemma från lektionen.

Men när jag sakta började misstänka mig själv för att helt enkelt bara vara för ängslig, så satte jag fötterna i golvet och försökte följa de andra. Jag är inte ängslig! Jag vill inte vara någon som är ängslig! Sväng. Snurra, stampa, snurra igen, foten fram, foten tillbaka. Upp med armarna.

Sen hände något. Det var ju roligt! Jag snurrade samtidigt som de andra. En gång. En gång till! Dom log tillbaka!

Det har gått 4 år. Eller mer. Jag tror jag kommer att fortsätta. Dom gav inte upp. Varför skulle jag göra det? Ikväll spelar vi på baren i Almachar. Till långt in på småtimmarna.

Allt är möjligt sa pappa. Och Ella.

Mer om verdiales

En reaktion på ”Jag köpte egna kastanjetter och försökte smälla med dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s