Om pratande. Och inte.

Min mamma är gammal, och numera lever hon i sin egen värld. Hon är dement. Ibland småpratar vi tillsammans när vi ses. Det är lite förvirrande, det innebär mycket upprepningar och förtydliganden. Och att jag låtsas lite.

– Jag har hittat dina glasögon, säger hon.

– Så bra, svarar jag. (Dom sitter på min näsa. Som alltid. )

– Dom ligger på mitt rum, på bordet.

-Tack, jag hämtar dom sen.

Däremot vill jag inte kalla det kallprat – detta märkliga svenska ord. Kallprat. Kallt prat? Finns det ordet på andra språk? Google översätter ‘kallprat’ och ‘småprat’ som samma ord på alla språk som jag provar.

Småprat, till skillnad mot kallprat, det är något småtrevligt. Något man i vanliga fall ägnar sig åt i början av en bekantskap, eller en konversation, eller grannar emellan. Det åtföljs gärna av vänligheter. Och kanske av leenden. Småprat. Småtrevligt. Småleenden. Det kan också övergå i verkliga samtal, även om det räcker långt som det är. Småprat fyller upp mellanrum, håller ihop grupper, får tiden att gå i väntrum och köer och gör att vi känner en viss gemenskap. Det förser oss ibland med användbar information, eller får min mamma och mig att tycka att vi har en rätt trevlig stund.

Den andra sidan är Lyssnandet.

Någon pratar. Någon lyssnar. Och helst ska man så klart turas om i lagom takt.

Men det finns naturligtvis, precis som med pratandet, flera olika sätt att lyssna på. Jag lyssnade (!) på ett föredrag om detta en gång. Föredragshållaren, som jag inte minns namnet på, beskrev tre olika sätt som hon kände till.

Det första: man lyssnar, men tänker på annat, som att man nog behöver köpa bröd på vägen hem, till exempel.

Det andra: man lyssnar, fast väntar egentligen bara på en paus, då man ska kunna ta chansen att säga det man själv formulerat.

Och så det tredje då:

Man lyssnar.

Men det, sa hon, föredragshållaren, är ovanligt.

Jag vet inte riktigt vilken sorts lyssnande manma och jag ägnar oss åt när vi ses. Smålyssnande?

Ibland är vi alldeles tysta hop också. Det är en konst.


3 reaktioner på ”Om pratande. Och inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s