Måste man läsa?

Att läsa är livsviktigt. Jag vet. Det tycker vi alla. Men jag har ett problem. Om boken inte intresserar mig tillräckligt så stoppar jag bara in den i bokhyllan igen. Även om jag hunnit till mitten. Jag struntar faktiskt fullständigt i hur den ska sluta. Men om det är tvärtom … då börjar jag nervöst räknar sidorna som är kvar. Det är väl inte över redan?! Ånej!

Det finns tyvärr inget mittemellan.

Men, jag har hittat ett sätt att utnyttja situationen. Jag försöker läsa bra böcker på spanska. Då går det mycket långsammare, och då kan jag försvara att tallrikarna står odiskade kvar på bordet, att jag spenderar timmar ihopkrupen i den gröna sköna fåtöljen, eller att jag är helt ovillig att följa med ut och upp i bergen. Jag studerar ju spanska. Jag studerar.

Ta Javier Marias till exempel. Bästa spanska författaren! Han kan hålla en fängslad i timmar.

En i en av hans romaner säger en person till en annan ” Man känner igen en spanjor på att han drar upp byxorna lite högre än vad andra gör”. Jag har glömt i vilken roman det var. Jag har letat men jag kan inte hitta det. Men han har rätt om byxorna. Dom sitter verkligen lite högre upp.

Däremot är jag helt säker på att Javier Márias accepterar att jag inte riktigt minns i vilken av hans böcker det var som jag läste det. I hans romanvärld är ju ingenting någonsin riktigt säkert. Han skriver ju själv om hur vanskligt och falskt minnet är. Hur det aldrig är detsamma. Han berättar historier, om och om igen, men sen är människorna inte alls som dom verkade vara! Fast till sist är allt fullkomligt trovärdigt – på ett eller annat vis – precis så som man önskar sig av en riktigt bra historia.

Ella tycker att jag krånglar till det. Att det är trams. Om jag verkligen vill begripa hur hur spännande livet är, i sin enkelhet, så kan jag stanna i fåtöljen och läsa novellsamlingen Handbok för Städerskor av Lucia Berlin på ett språk som jag behärskar bra. Den är fullständigt fantastisk. Och den finns i flera olika översättningar.

Eller att om jag vill fatta det komplicerade så kan jag läsa Remedios Zafra. En hel bok eller en halv. Eventuellt på spanska.

Sen kan jag kan diska. Eller hänga en stund på nätet. Eller gå ut. Eller ner i ateljén. Ella tycker att man kan göra lite som man vill.

Från A Connected Room of One’s Own av Remedios Zafra

Javier Marias Lucia BerlinRemedios Zafra

2 reaktioner på ”Måste man läsa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s