Vem gör den bästa olivoljan?

Oliver. Inga plockade idag. Det är i vilket fall inte riktigt dags ännu. De behöver ett par veckor till. Jag sov som en stock – och vaknade upp stressad. Man frågar sig varför man vaknar upp stressad! När jag hade ett lönearbete var det antagligen det normala tillståndet, men det är glömt nu. Hur hann man med ett arbete? Ofattbart. Det är inte så många år sedan, men jag minns inte ens vad jag brukade äta till frukost. Kaffe förstås. Men vad mer? Och sen drack jag kaffe när jag kom fram till jobbet. Det stod en maskin i fikarummet. Man kunde välja mellan kaffe med eller utan socker, melange (vad är det egentligen?), hetvatten eller te. Ibland var hela framdelen av maskinen öppen och det stod en man, alltid en man, framför och pillade med något inuti. Service. Eller så var den sönder. Då fick man gå ner i cafeterian. Sen drack vi kaffe på eftermiddagen också.

Kanske borde jag gå i pension överhuvudtaget. Bara sluta med allt. Jag skulle kunna plocka oliver istället. När det är säsong. Och jag kunde laga byxorna. Dom har ett hål.

Grannens äldre syster Ascensión bär just nu, i denna stund, in två 3-liters dunkar olivolja i deras hus. Jag kan se henne genom fönstret. Hon går långsamt i gränden. Den ena dunken har hon i handen, den har ett handtag, den andra i famnen. Hon har bara tofflor. Hon har opererat knölarna på bägge sina fötter.

Hon är nog snart 60 år. Rafael är redan över 85. Han plockar fortfarande oliver. Och han äter churros till frukost varje söndag. Det har han alltid gjort, ätit churros på söndagar. I hela sitt liv.

I Cútar växer olivträden på branta sluttningar. De är planterade många många år innan någon ens tänkte på använda maskiner för att skörda. Därför är det bara traditionella metoder som gäller. De plockas för hand. Oljan blir fantastisk, nästan lite söt, och fruktig, det har mycket med marken här att göra.

Nästan 40% av världens olivolja kommer från Spanien. Och 80% av det kommer från Andalucía. I Jaén produceras mer än i hela Grekland, medan Italien faktiskt säljer mycket mer olja än de producerar. De blandar helt enkelt sin egen olja med olja från andra platser. I själva verket kommer en stor del av italiensk olivolja från Spanien.

2 reaktioner på ”Vem gör den bästa olivoljan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s