guldlock och diaspora

Otis och Ted, av Judy Farrar

Likt Guldlock har jag tillbringat några dagar ensam i ett hus ägt av andra. Jag har sovit i andras sängar, suttit på andras stolar, och ätit ur andras skålar. Men jag hade lov. Jag hade inte sönder något, och de som bor där i vanliga fall var inte några björnar att vara rädd för. (Inte heller rusade jag till sist, som Guldlock, hem till mamma – utan jag stämde, via WhatsApp, möte med med vänner, och åt en god middag på lokal.)

Sensmoralen blir därför istället: ombyte förnöjer.

Speciellt om det är frivilligt. Och om man har ett svenskt pass. Och möjligheten att utan vidare korsa många gränser.

Jag har en f.d. student som jag känner rätt väl. Hon och hennes familj bor sedan drygt 2 år på andra sidan världen. Hon skrev häromdagen på Fb att hon börjar känna sig ‘mittemellan’. Jag kommenterade såhär:

”Diaspora Light. Jag vet inte om det redan är oåterkalleligt. Men om du stannar några år till så kommer det vara ett faktum. För dej och för barnen. Ni, precis som jag o barn, kommer för alltid befinna er mittemellan. Det är på gott och på ont. Inte riktigt vara hemma någonstans, starka band till flera kulturer, men inte hundra procent till någon. Inte helt lojal med något land, inte helt hemma någonstans. En vilsenhet, en rotlöshet, självklart. Odiskutabelt. Vi brukar prata om att vi väger upp det med att om man står lite vid sidan av så har man bra överblick. Över mycket.”

PS. ägaren till huset jag bodde i, Judy, har sina barnbarn i ett annat land. Men hon har gjort sig dockorna ovan, porträtten av de två små bröderna i nästan naturlig storlek, att ha nära.

När björnarna kom hem var inte Guldlock kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s