Mandlarna kring Medelhavet

I går såg jag vinterns allra första utslagna mandelblomma. Det betyder att nu slår de ut runt hela Medelhavet. Blommorna kommer vara fram till sista dagarna i februari. Det är oemotståndligt vackert. Till sist kommer de att blåsa ner, och lägga sig som snödrivor i vägrenarna.

Det är fyra timmar från vår dörr till Marocko. Färjan från Tarifa tar 50 minuter, och man kliver i land i Tanger. Mycket är idag annorlunda på den sidan av sundet, men runt kusten ser naturen nästan likadan ut som den gör hos mig. Det har den gjort i årtusenden. Och mandlar växer där som här.

Min allra första kväll någonsin i Tanger var det sommar. Vi gick till en enkel bar för att få något att dricka. De serverade inte alkohol, utan föreslog en Mandel Sharbat. Vi blev sittande länge, medan människor klädda i minutiöst välstrukna jalabas hastade förbi, och det doftade grillat lammkött från torget. Jag minns hur det fräste i kolen och röken sökte sig runt borden, medan jag smuttade på juicen av krossade mandlar, rosenvatten, honung och kanel från höga glas, och jag lovade mig själv att aldrig glömma just den stunden.

Och att aldrig någonsin ta mitt privilegium för givet.


Fear of small numbers – om globalisering

Malaga – Marocko