En ny regering

Vår by är liten. Och stillsam. Här bor 150 personer. Den liknar många andra, men det var annorlunda förr, säger dom. Fram till för sådär sextio år sen bodde här minst det fyrdubbla. Vuxna och barn trängdes i gränderna, bland åsnor, hönor, grisar, och det var säkert inte så rent mellan husen. Och inte så enkelt att leva alla gånger.

Jag har fått höra många berättelser. Några handlar om hur kärror i tysthet drogs in bakom murar om nätterna och lastades med säljbara varor. Lika tyst forslades de, i skydd av mörkret och på småvägar, in mot Malaga. Åtta timmar att gå. Det gällde att akta sig för rövare. Och för auktoriteterna – samma sak. Vanliga bybor hade ingen röst och inga rättigheter. Men det hindrade dem inte. Man tog sig fram.

Det har gått undan sedan dess. Olika regeringsformer och partier har kommit och gått sedan diktator Franco äntligen dog 1975. Människor har bytt livsstil. Åtminstone materiellt sett. Men i senaste valet röstade fortfarande ändå bara 60 % av de röstberättigade. Och då var det ovanligt många. Jag anar vilka huvudparten av de 40 % som avstod var. Och varför. Rövarna finns kvar. Överallt. Man får ta sig fram på andra vägar.

I går fick vi den första koalitionsregeringen någonsin. Och det är PSOE och Podemos som tar över rodret. Med valmanifest som talar om rättvisa, respekt, jämlikhet och transparens.

Rövarna ska bort från vägarna till sist. Det ska gå.


About The new government In Spain